کفش مناسب سالمندان
  • کفش مناسب سالمندان

  • تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۲/۰۱

چه نوع کفش‌هایی برای افراد سالمند مناسب‌ترند؟

هر چه سن ما بیشتر می‌شود، ایستادن روی پاهایمان هم  دشوارتر می‌شود. ما نمی‌توانیم از پیر شدن جلوگیری کنیم اما می‌توانیم مواردی را رعایت کنیم تا آسیب کمتری در سنین بالاتر گریبانگیر ما شود. یکی از این آسیب‌ها، مشکل در پا می‌باشد و ناتوانی و کم توانی در راه رفتن شرایط خاصی را به وجود می‌آرود. براساس آمار مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها، علت اول در صدمات به سالمندان سقوط آن‌ها است. سقوط فرد سالمند شکستگی در سر، شانه‌ها، ساعد، ستون فقرات ، لگن و باسن را به همراه دارد. این سقوط‌ها برای افراد سالمند ترسناک و خطرناک است و ممکن است باعث شود مدت طولانی‌ را در بیمارستان سپری کنند. مهم ترین کار برای رفع این کم‌توانی می‌تواند انتخاب و خرید کفش مناسب باشد زیرا این کم‌توانی موجب شده تا سالمندان دیگر نتوانند از کفش‌های معمولی استفاده کنند. ویژگی‌های کفش سالمندان بیشتر روی ایمنی و راحتی  آن متمرکز است. یک جفت کفش مناسب نه تنها می‌تواند به کم شدن درد پا کمک کند بلکه درد و نارحتی در قسمت کمر را نیز کاهش می‌دهد.

 

عموما صندل و دمپایی ، چون استفاده از آن‌ها راحت است،  به عنوان کفش سالمندان در نظر گرفته می‌شود که این انتخاب درستی نیست چون این نوع کفش برای پیاده روی مناسب نیستند و بهتر است به خاطر راحتی ، سلامتی فرد سالمند به خطر انداخته نشود.


انتخاب کفش برای یک فرد سالمند باید طبق دو فاکتور انجام شود:

  • ویژگی‌های فرد سالمند، شرایط و موقعیت‌هایی که می‌خواهیم به خاطر آن کفش تهیه کنیم. با افزایش سن قوس پا ممکن است صاف و انعطاف‌پذیر شود و پاها پهن‌تر شده از همین جهت کفش‌هایی که چند سال پیش اندازه بود، دیگر مناسب نیستند.
  • ویژگی‌های کفش مناسب برای فرد سالمند دومین فاکتور مهم است. باید توجه کرد که کفش انتخابی با سبک زندگی فرد مطابقت دارد. کفش‌های تنگ حرکت آزادانه را محدود کرده و همینطور کفش‌های گشاد نیز مشکلات خاص خود را دارند. از این نکته هم نباید غافل شد که کفش مناسب باید موجب حفظ تعادل شود و از افتادن فرد نیز جلوگیری کند.

انواع کفش مناسب سالمندان

  • کفش پیاده‌روی: یک کفش پیاده‌روی خوب تفاوت زیادی بین لذت بردن از پیاده‌روی یا برگشت به خانه همراه با پا درد ایجاد می‌کند. مانند کفشی که بتوان بند آن را تنظیم کرد.
  • کفش زمستانی یا پوتین: ترس از یخ‌زدگی و لغزش معابر بیشتر اوقات سالمندان را خانه‌نشین می‌کند. در اینجا باید کفشی انتخاب شود که در هوای سرد و یخ زدگی معابر موجب امنیت و آسوده خاطر بودن سالمند شود. مانند چکمه‌های لاستیکی یا کفش‌های ساقه بلند.
  • کفش تابستانی و مخصوص تفریح: سالمندان مجبور نیستند در تابستان گرم کفش‌های جلو بسته پا کنند اما باید به اصول ایمنی کفش مناسب پایبند باشند تا زمانی که قدم می‌زنند خود را پخش شده روی زمین نبینند. مانند صندل‌ها که بند فلزی دارند.
  • کفش خانگی: اکثر شکستگی‌های معمولا در خانه اتفاق می‌افتد، پس باید با انتخاب یک کفش مناسب از این اتفاق ناگوار جلوگیری کنیم. سعی کنید از دمپایی‌هایی که حالت جورابی دارند پرهیز کنید تا اگر سطوحی لیز در  خانه وجود داشت موجب زمین خوردن شما نشود. مانند کفش لاستیکی خانگی همراه با کف طرح دار.

کفش، کفش سالمندان، خرید عمده کفش، خرید کفش عمده، علی ویترین

نکات مهم در انتخاب کفش سالمندان

  • جنس کفی کفش لغزنده نباشد : بعضی سالمندان کفش‌هایی که کف لغزنده دارند انتخاب می کنند که این امر موجب زمین خوردن می‌شود که گاهی اوقات صدمات جبران‌ناپذیری هم پدید می‌آورد. اما پیشگیری از این صدمات راهکار ساده‌ای دارد و آن انتخاب مناسب یک کفش است.
  • سبک و قابل انعطاف باشد: در سالمندان به دلیل تحلیل رفتن پوست و نازک شدن آن باید از کفش‌هایی استفاده شود که قوس پا را پر کرده تا نیروی وارده از زمین را جذب کند.
  • ضخامت زیادی  نداشته باشد: کفش‌هایی که زیره و کفی ضخیم دارند بعضی اوقات به لبه فرش یا پله و در گیر می‌کنند و ممکن است موجب زمین خوردن فرد سالمند شوند. پس بهتر است از کفش‌هایی که کفی ضخیم دارند استفاده نکنند.
  • اندازه و سایز کفش: باید مطمئن شوید که پای شخص دقیقا بر کفی کفش منطبق شده باشد و فضای داخل کفش برای وی گشاد یا تنگ نباشد. زیرا پای سالمندان به دلیل گرفتگی و تحمل ضربات حساسیت بالایی دارد به همین دلیل زمان انتخاب کفش برای این افراد بهتر است دقت زیادی در سایز و اندازه آن شود تا فشار به پای ایشان وارد نشود.
  • به طول و پنها و عمق کفش توجه کنیم: چرا؟ چون با رسیدن به سنین بالاتر تاندون‌ها شل و عضلات ضعیف می‌شوند و ممکن است پا پهن تر شود.
  • توجه به پاشنه کفش: پاشنه کوتاه با لبه‌های پهن و گرد باشد و البته بتواند نیروهای وارده را دفع کند.
  • تنظیم کردن گیره آسان باشد: بهتر است برای سالمندان دنبال کفش‌هایی بروید که فرایند باز و بسته کردن آن‌ها و پوشیدن و در آوردنشان آسان باشد. مثلا از کفش‌هایی استفاده کنند که چسبی یا سگک دار باشد تا به راحتی بتوانند کفش را پا کنند و از درجات مختلفی برای باز و بسته کردنشان برخوردار باشند. دلیل برخوردار بودن کفش از درجات مختلف این است که اندازه پای سالمندان ممکن است در طول روز به دلیل تورم تغییر کند و سالمند بخواهد بند کفش خود را شل‌تر کند.

نکات مهم در خرید کفش مناسب

  • بعدازظهر خرید کنید: معمولا پاها در اواخر بعدازظهر بزرگ‌تر و پهن‌تر می‌شوند.
  • جوراب‌های خود را همراه داشته باشید: برای اینکه متوجه شوید کفش تنگ نیست آن را به روشی که می‌خواهید آن را بپوشید امتحان کنید.
  • هر دو کفش را امتحان کنید: منظور از هر دو کفش گشادی یا تنگ بودن کفش است که معمولا کفش‌های گشاد ایمن‌تر هستند.
  • قدم بزنید: کفش در هنگام حرکت باید راحت باشد در غیر اینصورت ارزش خرید ندارد.
  • هدف از خرید کفش را مشخص کنید: منظور این است که چه نوع کفشی میخواهید بخرید؟ برای زمستان مناسب باشد یا تابستان؟ برای پیاده‌روی یا ورزش؟ یا  ...